[...] złożony z glukozy i galaktozy Glukoza wiadomo do czego służy Problem dla większości stanowi wiedza o galaktozie Zacznijmy jednak od trochę innej strony – dlaczego jest tak dużo galaktozy w mleku kiedy w innych produktach spożywczych już niekoniecznie (przynajmniej tych nieprzetworzonych) Otóż galaktoza niezbędna jest do prawidłowego rozwoju [...]
[...] posiłków zawierających tłuszcze i węglowodany Niestety, jest to typowy posiłek Zachodniej diety. Tą zależność widać w postępującej epidemii otyłości. Posiłki zawierające dużo węglowodanów, wraz z dużą ilością tłuszczów mogą właściwie wzajemnie potęgować wydzielanie insuliny, niż gdy są spożywane osobno. Posiłki wysoko-węglowodanowe oraz [...]
[...] Obróbka termiczna jaja zwiększa jego przyswajalność o około 40%. To samo dotyczy skrobi. Przetworzoną termicznie trawimy bardzo efektywnie ok. 95%. Strawnośc surowych jest dużo niższa: pszenica 71%, ziemniak 51%. Skrobia to polisacharyd, podczas ogrzewania wiązania wodorowe łączące mery glukozy ulegają osłabieniu. Skrobia żelifikuje przez co [...]
[...] czy układu nerwowego. Jeśli interesuje Cię jak to się dokładnie dzieje musiałbym wytłumaczyć mechanizm tworzenia ciał ketonowych, tzn - skąd nagle bierze się ich tak dużo w okresie niskiej dostępności węgli (wstępnie wspomniałem o dostępności szczawiooctanu, ale jest to szersze zagadnienie). Jeśli nie dysponujesz źródłami - mogę spróbować [...]
[...] każdy ma 20 g węgli więc schodzą ze 3 takie czasem 4 lub jakiś batonik. Taka opcja mi pasuje najbardziej. Przy niższych dawkach wychodził keton. Przy większych za dużo batoników szło %-) więc tak mi wychodzi idealnie. Dodatkowo manipuluje bazą z racji że daje się w udo to w dni treningu ud baza nocna o 2j mniej lub później podana (ja [...]
[...] z tłuszczy. Ale jeśli poziom insuliny jest za niski to nawet keton nie jest efektywnie wykorzystywana jako źródło energii. Wiadomo keton to nie glukoza i nie potrzebuje dużo insuliny ale mimo wszystko pewną ilość tak. I co teraz się dzieje. Stężenie insuliny jest za niskie, keton nie jest efektywnie wykorzystywany, więc organizm sobie [...]
[...] zlokalizowany jest głęboko w ciele, pomiędzy poszczególnymi narządami wewnętrznymi. Nie możecie go chwycić, chociaż może zaokrąglać brzuch, jeśli magazynujecie go zbyt dużo w waszych trzewiach. Istnieje dowód, że to właśnie mężczyźni posiadają więcej tłuszczu wisceralnego, w odniesieniu do płci przeciwnej, natomiast kobiety mają tendencję [...]
masz na myśli 'śmiali' ? śmiali są ci, którzy podejmują się rzucenia palenia "Czy palenie ma duży wpływ na budowanie masy? Tak i jest to zdecydowanie wplyw negatywny. 1. Do najgorszych efektow palenia z pewnoscia zaliczymy wnikanie kancerogenow (substancji rakotworczych) jak benzopiren, benzen, i ponad 200 innych związkow aromatycznych [...]
[...] pobudza gonady do produkcji i wydzielania testosteronu. Dzięki temu AMINO ANABOL PROFES¬SIONAL umożliwia w krótkim czasie duży przyrost beztłuszczowej masy ciała i jest dużo skuteczniejszy niż preparaty na bazie tylko aminokwasów rozgałęzionych. . Sposób użycia: Stosować 5 kapsułek 20 min. przed treningiem, 5 kapsułek bezpośrednio po [...]
[...] jakiś art jednak całego nie czytałem. Owszem możesz miszać ale przy 1-2 szklankach jak dla mnie zachować w tym umiar to jest najważniejsze bo jednak te 5 szklanek to trochę dużo. "Jak powstaje kawa zbożowa? Kawę zbożową wytwarza się z wysuszonego, wodnego wyciągu prażonych ziaren zbóż - jęczmienia, żyta oraz korzeni cykorii i buraka [...]
[...] penisa''lub "wiesz kreatyna to przecież koks" tak? Tak jak wiele mitów łatwo jest rozwiać ze wględu na ich głupote,tak mity owiewające ilość spożycia białka są dużo szerszym tematem.Wiele osób ma wrażenie ,że diety wysoko białkowe są niezdrowe.Choroba nerek,uszkodzenie wątroby,choroby serca,osteoporoza i inne zostały obwinione w [...]
Dremor nie rzucalbym tak wielkich slow - ale milo czytac ze komus co napisalem moze sie przydac Ja niestety mialem kopa w dupe i wskazali mi kierunek (np.niwix) Reszte - to co wiem - wiem bo jednak te setki bledow kiedys wychodza i wiem bo jednak sporo sie czyta. Jedno lacazc z drugim - jakis poglad na sprawe sie ma. .....ale dzieki za mile slowa [...]
djfafa eeee tam - co ja zjadlem? kilka supli? Dremor z dietami jest tak ze wejdziesz na 1,2 pozniej 3 i zobaczysz co jest dobre dla Ciebie najczesciej bedzie to mix wiadomo ze na pocztaku jedziesz od A do Z tak jak ma byc masz CKD? robisz CKD masz CC? robisz CC ale po pewnym czasie zaczniesz kombinowac - bo wzor jest 1 a nas sa miliardy! nie [...]
[...] w temacie naszej kontynuacji naszej dyskusji. W poniższym artykule wspomniane jest, ze sumarycznie HIIT spala mniejsza ilość kcal niż regularne aeroby " HIIT spala dużo mniej kalorii podczas wykonywania. Za to ma duży wpływ na prędkość metabolizmu, aeroby spalają kalorie tylko podczas ich wykonywania. "Jaką wybrać aktywność, skoro [...]
a po tych obowdach B mozesz chodzic? jakoś chodzę ale mam zakwasy i mocno zmęczone nogi, ciężko było mi po schodach schodzić wczoraj po treningu posiedziałam jeszcze w saunie, może będzie lepiej czyli filonko, dostalas te metformine nie ze wzgledu na cukry a wysoki poziom insuliny? czyli znaczy ze twoja trzustka trzyma sie niezle z jej produkcja [...]
[...] białkiem wzorcowym. Jednak nawet żywienie się samym tylko białkiem wzorcowym jest nie możliwe. (wyjaśnienie tego faktu przekracza znacznie ramy tego artykułu i zajęłoby dużo miejsca) *3 - mikrolfiltracja i ultrafiltracja (ang.cross-flow) : są to dynamiczne wysokociśnieniowe metody membranowe służące do selektywnego rozdzielenia składników w [...]
[...] malto czy glukoza. Zaletą vitargo jest masa cząsteczkowa, co sprawia że można dostarczyc wiecej "energii" w mniejszej objetności płynu, zachowują pożądaną osmolalnośc roztworu. Innymi słowy można zrobic hipo lub izotonik z wiekszei ilości węgli niz w wypadku carbo czy glukozy. Ma to znaczenie jak ktos spożywa dużo węgli okołotreningowo.
[...] osłabienie budowy elementów komórkowych i efektywności przebiegu reakcji biochemicznych Stężenie antyoksydantów oraz enzymów uczestniczących w ich usuwaniu jest dużo niższe w tkance mięśniowej niż w innych narządach np. w wątrobie. Stwarza to niewątpliwą konieczność odpowiedniej suplementacji związków o tych właściwościach, zwłaszcza [...]
mozna stosowac bcaa czy eaa ale nie widze koniecznosci synteza jest nasilona po treningu przez 24-48h (zalezy jakie badanie wezmiesz) ale napisze jeszczez raz ten okres tuz przed (choc w gruncie rzezcy jest malo istatny ale tez wazne jest co zjesz) ale juz sam okres na treningu i tuz po treningu (do ~60min) jest mega istotny tego nie masz w dni [...]
Przy odpowiednim nasłonecznieniu ilość, która jest wytwarzana w skórze jest na tyle wystarczająca, że nie trzeba czerpać jej dodatkowo ze źródeł pokarmowych (nie jest więc do końca witaminą). Ocenia się, że ok. 80-100% dobowego zapotrzebowania na witaminę D3 pochodzi z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu wspomagane jest przez źródła [...]